Skip to main content

BIBLIA sau CARTEA CARTILOR


Din Cartea FACEREA


  Totdeauna OMUL a vrut sa stie de unde VINE si unde SE DUCE, deci studiul Bibliei va continua la infinit! Oricum eu, doar imi pun si pun intrebari, pentru ca mintea mea de om obisnuit nu poate sa patrunda in “tainele” existentei vietii sau a universului! Multi isi dau cu parerea, in general interesati fiind de o  viata confortabila si de faima.

  CARTEA GENEZEI. Adam si Eva au mancat din pomul cunoasterii, dar nu au reusit sa manance si din pomul vietii vesnice, pt ca Dzeu a pus paznici la portile gradinii Edenului (dupa ce i-a izgonit pe cei doi). Dzeu a zis: "omul a ajuns ca unul din NOI cunoscand binele si raul". De aici inteleg ca ar exista mai multi Dzei, sau poate Dzeu vb despre Sine la pers 2 plural?! Posibil ca doar unul din Dzei s-a ocupat de crearea Pamantului, soarelui, lunii, omului, regnului vegetal si animal. Ma intreb de ce Dzeu a zis ca Omul a devenit ca Ei/El; o fi avand asta vreo legatura cu inventia si dezvoltarea actuala a tehnologiei?! 

  Se pare ca Eva a fost mama tuturor fiintelor umane de pe Pamant, la acea vreme. Ea i-a nascut pe Cain si Abel, iar cand Adam avea 130 ani, Eva l-a nascut pe Set, Adam traind pana la varsta de 930 ani  si “nascand”, in acest timp fii si fiice. Set a trait 912 ani, “nascand” fii si fiice. Poate, in acele vremuri Pamantul se invartea mai lent, atat in jurul axei sale cat si in jurul Soarelui. Astfel timpul era mai lung si oamenii care traiau 1000 ani, de fapt ar fi trait 120 in timpurile actuale. Sau poate Dzeu le permisese sa traiasca cei 1000 de ani in ani corepondenti cu anii actuali!?! Oricum Dzeu ori este foarte rapid, pentru ca a creat lumea doar in 6 zile, ori timpul Lui fiind infinit, o zi dura cam 7 ani actuali. De la o vreme, simt ca timpul trece mai repede, poate din cauza ca am o gaura in creier, sau pentru ca ma apropii de “sfarsit”, sau poate Pamantul si-a marit viteza de rotatie!!! De aici prosibil ca s-a inspirat Petre Ispirescu, atunci cand a scris povestea:"Tinerete fara batranete si viata fara de moarte"

  Cain l-a omorat pe Abel pentru ca lui Dzeu i-a placut jertfa de CARNE a acestuia dar nu si jertfa lui de VEGETALE. Oare Dzeu este “carnivor”, iar carnea care-I place este aceea a animalelor care se hranesc cu vegetale? Atunci Omul, care este facut dupa chipul si asemanarea Lui, cum ar trebui sa se hraneasca?! Poate cu tot ceea ce i-a dat Dzeu ca hrana, adica vegetale la inceputuri; poate mai tarziu i-a permis sa manance si altceva, pentru ca, de-a lungul istoriilor din Biblie S-a mai rasgandit de cateva ori, in mute privinte!

  Dupa ce Cain (care era cultivator l-a omorat pe fratele lui Abel pastorul), Dzeu l-a insemnat pt ca oricine il va gasi sa nu-l omoare. Oare existau mai multi oameni pe Pamant, la acea vreme? Erau chiar si mai multe tari, deoarece, Cain a locuit, dupa ce a fost alungat, in tara Nod de langa Eden (undeva in Orientul Mijlociu). Cain s-a “impreunat” cu nevastasa (care era alta femeie decat mama lui, de unde rezulta ca erau mai multi oameni decat Adam, Eva si Cain pe Pamant la acea vreme). Sau, poate Adam “nascuse” si alte fiice, pana cand Cain s-a “impreunat” cu nevastasa, care rezulta ca i-ar fi fost sora!

  De la fiul lui Cain s-au nascut alti fii; se vorbeste mereu de tati, dar nu si de mamele care au dat nastere fiilor. Fiul din a 5-a generatie de oameni si-a luat 2 neveste, care au nascut 2 fii, ce au separat neamurile de oameni (unii erau corturari si altii cantareti, ca tiganii), iar din al 3-lea fiu a lui Cain a aparut neamul de mestesugari. 

  Enos (un nepot al lui Adam) a trait 905 ani, iar varsta la care omul murea s-a micsorat pe la 800 ani, pana cand Dzeu a hotarat ca omul va trai pana la 120 ani. Barbatii erau fii lui Dzeu, iar femeile erau ficele oamenilor (deci inferioare barbatului). 

  Despre lungimea vietii femeii nu se vorbeste in cartea Facerea (in primele 10 cap.). Se spune in Biblie numai de anumiti barbati, care, “nasteau” fii si fice, probabil din cauza ca femeia era fiinta inferioara, (asa cum o dovedeste si traditia unor popoare din Orient), sau poate pentru ca acei barbatii, care erau fii lui Dzeu traind atat de mult, se “impreunau” cu femei ce puteau da nastere (cum e si in ziua de azi).

   In vremurile biblice traiau pe Pamant oameni si uriasi (nu am inteles cine erau acestia, dar posibil sa nu fi facut parte dintre oameni, sau poate da, pt ca ei erau vitejii vremurilor si aveau un “nume” sau renume).

  Posibil ca doar cei ce urmau Calea lui Dzeu erau fii Lui, restul fiind simpli oameni care se “impreunau” si nasteau fii si fiice. Poate ca Dzeu ii vedea “bine” numai pe fii Lui si familiile lor nascute din “impreunarea” fiilor lui Dzeu cu ficele frumoase ale oamenilor obisnuiti!

  Oamenii obisnuiti gandeau si faceau numai rau, in loc sa se tina de Calea hotarata de Dzeu, inca de la Creatie, asa ca El a hotarat sa-si distruga Creatia (dar nu de tot).

  Lucrurile se petreceau pe vremea lui Noe, care era a 10-a generatie de oameni si care a “nascut” 3 fii la varsta de 500 ani. Noe impreuna cu familia lui, a avut parte de mila lui Dzeu, fiind singurul care urmase calea stabilita de El.
  
  Dzeu i-a poruncit sa faca o corabie din lemn de chiparos tencuita cu smoala, impartita in camarute si care masura cam 39500 m3 desfasurati pe 3 niveluri, ceea ce mi se pare un volum considerabil, ca sa poata adaposti familia de oameni, perechi din toate speciile existente si provizii pentru hrana tuturor, pentru ca va da un Potop nimicitor pe Pamant. 

  Ma intreb daca in corabie era lumina, pentru ca activitatea din interior sa se desfasoare. Probabil ca da, pt ca Dzeu poruncise o fereastra mica in varful corabiei, pe unde, poate, patrundeau lumina Soarelui si a Lunii, create in ziua a 4-a. Corabia avea sus o fereastra mica si o singura usa pe lateral. Daca Noe si familia lui au putut construi o corabie atat de mare si au reusit sa aduca atatea vietati pe ea, ori Dzeu i-a dotat cu puteri extraordinare, ori (cum se-ntampla si in prezent) ceilalti oameni au fost obligati sa munceasca numai pentru folosul si siguranta “alesilor”! 

   Noe a imbarcat, la porunca lui Dzeu, famila lui, cate 7 perechi din animalele “curate” (posibil care mancau vegetale) si cate 1 pereche din celelalte. Se pare ca cifra 7 este cea mai importanta

  Alte cifre sunt: 40 (cat a durat Potopul), 2 (luna inceperii Potopului), 17 (ziua cand a inceput Potopul), cifre care mie imi spun ca in acele vremuri exista un calendar, exact ca cel actual. 

   Abia dupa 150 zile, Dzeu si-a adus aminte ca Pamantul era acoperit de apele din Potop si ca numai in corabia lui Noe era viata. Dupa aceste 150 zile apele s-au micsorat, iar corabia s-a oprit pe muntele Ararat (in Turcia sau Armenia), in luna 7, ziua 17; apele continuand sa scada pana pe 1 in luna 10, dar abia dupa 40 zile Noe a deschis fereastra corabiei, ca sa trimita un corb, apoi un porumbel, in cercetare. Ambii nu au gasit pamant, dar in a 7-a zi, dupa cele 40, porumbelul s-a intors cu o frunza de maslin (ceea ce-mi spune nu numai ca maslinul este una din plantele cele mai importante, dar ca este prolific si rezistent). 

   Cica in anul 601, luna 1, ziua 1 apele scazusera, asa ca Noe a ridicat invelitoarea corabiei (oare era din piei de animale?), iar in ziua 27 a lunii a 2-a, la porunca lui Dzeu, a iesit din corabie, impreuna cu tot ce era in ea. Se pare ca Noe a fost atat de "placut" lui Dzeu, incat numaratoarea anilor a inceput de la nasterea lui Noe din Lameh, Potopul incepand in anul 600 al vietii acestuia. 

   Dupa Potop Noe a mai trait 300 ani, depasind astfel cei 120 ani hotarati de Dzeu pentru viata omului si si-a blestemat un nepot (pe Canaan, fiului lui Ham) pentru ca ii acoperise goliciunea, in fata femeilor, cand s-a imbatat din vinul facut din via, pe care o plantase dupa Potop. 

   Dzeu a facut legamant cu Noe, familia lui si urmasii lor sa nu mai dea un alt Potop pe Pamant. Semnul legamantului este Curcubeul, care apare de dupa nori si ploaie, si pe care, eu si Calin, il vedem adesea si ne minunam de frumusetea lui!

  

  De la Noe si fii lui a inceput a 2-a etapa a existentei Omului pe Pamant. Din acel moment primii oameni, care au dat nastere popoarelor, au aparut din oameni.

Comments

Popular posts from this blog

GYPSIES (who they are and what they want)-1st PART

I will have several posts related to gypsies. I will not write here, what I read through different texts or heard from people, but about my and not at last Calin's experience connected with gypsies. I can not say they're a people, that they, in fact, were spread worldwide and took not only the physiognomy of the people, in whose country they settled down (or ... not), but also the language, worship, habits and even nationality.

When I was a child, in Romania, my parents went to Indian films, which in a certain period were very popular there (I remember "the Vagabond" with Raj Kapoor). At that time, i.e. in the Communist era, there were many cinemas in Constanta (the city where I lived almost half of my life). Wherever Indian films were broadcast, there were huge queues at the ticket box office. The Romanians had not enough seats, because of the gypsies, who crowded the entrance with their families. That's because, they said, that the Indians were their brothers;…

BOEUF SALAD (more than the recipe)

It is a mixture of vegetables and meat, boiled, linked with mayonnaise. This salad, very tasty, may have been made with beef (because of the name), but we the Romanians make it with chicken. Anyway, I think you'll like! I tried this recipe "on several Brits" and they liked it. They did not say this out of complacency, but because they ate as the Romanians do, meaning, a lot! This salad is served, usually at holidays: Christmas, birthdays, memorable events. I make it quite often, because

I like it and that it is quite healthy and feeding. I do not use to weigh dishes ingredients, nor I taste it for salt and spices, which makes me a talented cook, because very rare a dish is not cooked similar to Masterchief (as Calin says). Anyway, I feel replete, up to ears, of cooking. Let me tell you from where I take the ingredients to cook. Here, in the UK there are specific continental stores ("Polish" stores), usually located in cities and towns, on the High st., Portlan…

PROTEST against the Conservative Party campaign for the general elections 7.05.2015

Who took our dignity and self-respect!

I’d have comments on each paragraph from the electoral leaflet of the Conservative Party' candidate in the ---constituency; but in this open letter, I shall refer and consider only the paragraph entitled "Immigration". Some may consider that it “instigates to racism”, but I am more tolerant and open to arguments in order to refute this opinion.

Paragraph, from Sir Edward Leigh electoral leaflet, inserted here: “IMMIGRATION: Our Regaining control over our borders is an absolute priority. Free movement of EU citizens doesn’t work when you have countries as diverse as Britain or Sweden on the one hand and Bulgaria and Romania on the other. We need to see a move to a more balanced, managed system of migration that restricts economic migrants while allowing talented people in.”

My family consists of two members: me and my son. We live on the hill. My name is Marylena C.Goia; I am 61 years old, a Romanian national and permanent resident …