Skip to main content

YOUTUBERII ROMANI, sau CREATORII (mai mult sau mai putin) DE CONTINUT (mai mult sau mai putin de calitate)


VLOGGERI, INFLUENCERI, PODCASTERI in viziunea mea, de aici de pe deal din UK”!

pe care ii urmaresc, mai mult sau mai putin regulat, chiar daca apreciez munca lor. Din postarile unora dintre ei, razbat, pana la urechile mele, urmele unei trasaturi unice a caracterului romanesc, in care un alt roman nu poate fi mai destept si mai frumos decat el/ea (cel ce posteaza).

  Cele mai prezente clipuri pe YouTube, (cu cele mai multe vizualizari), sunt cele muzicale: manelele (urmarite de categoria cea mai mare de romani cu o educatie mai mult sau mai putin indoielnica), muzica creata pentru auditoriul foarte tanar si….restul genurilor. NOAPTEA TARZIU – o trupa compusa din 3 tineri, pe care am descoperit-o de curand si care m-a surprins placut nu numai cu muzica lor dar si cu prezentarea. Destepti baieti! Urmeaza continutul facil, care nu oboseste creierul, pentru adolescenti, continutul pentru copii si…..restul.

  Oricum, privesc la toate genurile de clipuri, in functie de cheful de moment sau cu scopul de a afla si mai ales de a ramane cu “gura cascata” la cum functioneaza creierului omenesc!

  In acest articol voi scrie, pe scurt, parerea mea despre cativa “onlineri” pe care i-am remarcat pana acum.

  Vorbind in general, femeile nu sunt atat de pricepute in crearea de continut de valoare, distractiv (divertisment). De aceea majoritatea postarilor sunt duse la extremul derizoriu (aceste clipuri avand milioane de vizualizari din partea utilizatorilor de calitate indoielnica sau sunt axate pe activitati casnice si stil de viata – gatit, moda, diete, fitness, etc). Scopul postarilor acestor influenceri de sex feminin este de a creea invidie sau admiratie printre femei sau fete. Postarile lor nu se adreseaza barbatilor, pentru motivul ca, asa cum spune Calin si cum eu insami imi amintesc, “la pasare e coada”. Femeile n-au haz si rad foarte mult de necazul altor femei! Nu acelasi lucru se intampla cu postarile sexului masculin. Calitatea cu care un barbat, un baiat, un ….. flacau trece de “interviul” de “agatare” si de pastrare, este umorul. Poate de asta postarile de natura umoristica, spectacolele de standup si productiile de divertisment sunt dominate de sexul masculin.

  Unii au echipe de profesionisti si dotari profesioniste in spate; altii sunt ei insisi profesionisti (actori, creatori de reclama, jurnalisti, gazde ale unor emisiuni tv si radio). Apreciez munca tuturor categoriilor, profesionisti si ne, dar urmaresc oarecum regulat doar postarile care ma intereseaza, sunt pe gustul meu sau ma binedispun.

  Despre generatia de YouTuberi foarte tineri pot spune ca are o inteligenta superioara tuturor generatiilor mai vastnice datorita si din cauza tehnologiei. Din pacate, datorita si din cauza tehnologiei si mai ales din cauza “vremurilor” demente create de generatiile varsnice si consolidate de cele de varsta mijlocie, timpul trece mult prea repede pentru ei si de prea multe ori, fara sens. Asta este un motiv serios pentru care clipurile postate de ei sunt excesiv si exclusiv comerciale. Fiind concepute si postate cu scopul de a “face bani”, nu prezinta interes pentru alte generatii decat ale adolescentilor. Din cauza ca generatia foarte tanara este majoritar prezenta pe net, din motivul esential (lipsa responsabilitatilor), postarile YouTuberilor care “tintesc” spre aceasta categorie, fac milioane de vizualizari si au milioane de utilizatori, fiind in topul celor mai populare. Ideea este ca, aceste clipuri “virale” sunt lipsite de continut de calitate, pentru ca nu trebuie sa oboseasca mintea ci doar s-o distreze si s-o influienteze catre NIMIC. Mi se pare ca aceasta generatie traieste prea intens prezentul si iroseste timp pretios pentru pregatirea pentru viitorul, care vine…….. intr-o clipa!

  Desigur nu uit de postarile adresate exclusiv copiilor, care fac sute de mii de vizualizari si care nu sunt exclusiv comerciale, dar care creeaza continut pentru un public foarte mare, care nu trebuie neglijat pe online, tv-ul nemaiprezentand interes pentru aceasta categorie.

  In general, YouTubeul romanesc este dominat de NE si ANTI cultura (balciul romanesc)! Publicul romanesc, “gusta” tragicomedia, in care un roman “patit” sau nu, rade de necazul altui roman (se aplica: sa moara si capra vecinului), ceea ce ma face sa apreciez numai continutul care ma binedispune!

  Televiziunea, radioul si spectacolul live, s-au mutat in online. Tineretul si lumea matura ocupata nu mai priveste la tv; doar varsnicii si romanii din clasa de jos, care nu poseda smart phone! Nu mai este timp si nu mai sunt nici timpurile care permit relaxarea pe o canapea privind o emisiune tv in modul clasic. Asta este unul din motivele pentru care unii “oameni de televiziune, radio, teatru si presa scrisa” si-au parasit posturile si au devenit antreprenori (podcasteri, vloggeri, influienceri, intr-un cuvant “YouTuberi”, YouTubeul fiind cea mai vizitata si vizionata platforma online). Astfel ca timpul alocat vizionarii unui clip poate fi, in caz ca acesta este mai lung de 15-20 minute, adaptat nevoilor personale ale utilizatorului.

  SILVIU GHERMAN - comedian si teleschpenker. Mi se pare un “vorbitor” nu numai talentat in ale creatiei, de orice fel, dar si foarte expresiv si original. SUPER! Am citit in mai multe locuri despre el, dar il urmaresc, mai mult pe YouTube. Pot spune ca, nu numai ma binedispune, dar chiar ma amuza! Nu este un individ modest, pentru ca isi stie valoarea. Totusi are o atitudine decenta fata de “concurenta”. Pare a nu avea colaboratori in realizarea videoclipurilor, ceea ce face ca munca lui sa fie de apreciat. Este un “plurivalent, complex”, nu pentru ca are pregatire multidisciplinara ci, mai mult, pentru ca asa s-a nascut: DILIU. Mai e si cantaret, dupa ce ca e artist plastic si ITist. Genul: Divertisment (comedie de… supercalitate). https://www.youtube.com/channel/UCwGog58wbTpXXcG9iWVb1hA - pagina de prezentare HaHaHa Production il prezinta pe Silviu Gherman: https://www.youtube.com/watch?v=SBy-JLkXiWk

  ANDI MOISESCU – Maturul “pleiadei”. Inca foarte curtat de noua generatie de youtuberi si de urmaritori de orice varsta! A ramas in televiziune, dar se straduie sa fie din ce in ce mai prezent in mediul online. Nu este jurnalist, dar s-a nascut talentat pentru a fi! Este carismatic, isi cunoaste valoarea, care este peste medie, dar nu face “caz” de ea. Imi place, inclusiv aspectul studioului lui! Genul: Divertisment de calitate https://www.youtube.com/channel/UCshY1YWOCEwNW7ILWLdMPRA pagina de prezentare si…nu prea

  HORATIU MALAELE si DORU OCTAVIAN DUMITRU clasici ai umorului romanesc, de mai demult dar si din timpul prezent. Toata admiratia si respectul pentru arta si talentul lor! Sunt prezenti online, datorita postarilor altora. Nu sunt youtuberi, dar imi plac prea mult, sa nu-i amintesc macar!

  GEORGE BONEA – Tot ascultam tot felul de “motivationali”, cand am dat de el, de DEMOTIVATIONAL si mi-au placut atat de mult, textele “muncite” cat si modul de prezentare (fundal alb, camasa alba cu papion si bretele care ii sustin bermudele de somn, sosete albe in pantofi negri de lac si mustata “a la...Ion Luca sau mai mult, Daly”.) incat nu ratez vreun episod. Spectacolele live sunt in aceeasi nota “demotivanta”, adica imi plac. Despre podcast, ce sa spun……………. mai ales cand are invitati (dintre care, doar unii chiar imi spun cate ceva)?! Este alegerea lui sa faca “Acum Fac Asta”! Genul: Divertisment de calitate, Altele (filozofice) https://www.youtube.com/channel/UCE6VoXA_DmZXZ7A-JgvbaSA pagina de prezentare

  GEORGE BUHNICI – fost journalist de investigatie si om de televiziune, a devenit mai interesant de cand face antreprenoriat online, posibil din cauza ca astfel postarile si liveurile lui si ale echipei lui, pot fi urmarite si din strainatate. Este un jurnalist profesionist, nu numai inteligent dar foarte documentat in multe domenii: telefonie mobila, IT, auto, instalatii pentru constructii, etc. Da informatii avizate si “cinstite” despre aproape orice. Imi place. Si podcast-urile cu invitati sau fara si liveurile lui sunt cel putin interesante! Genul: Tehno, Altele (filozofice si nu prea, dar de calitate). https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A pagina de pornire

  MIRCEA BRAVO (Mircea Popa). Un vlogger carismatic, decent, cu multe idei bune. SIMPATICUL! Totusi proiectul lui impreuna cu banca Transilvania, in care calatoreste pentru a intervivia romani mai mult sau mai putin de succes din strainatate, nu prea este de apreciat, pentru ca acei romani nu spun si nici nu lasa sa se stie care este adevarul din spatele “succesului” lor in Vest tocmai pentru a creea…. ciuda (cum zice insusi Mircea intr-un podcast) printre romanii ramasi in tara, dar si in fata majoritatii din Vest care n-a reusit, chiar daca duce o viata mai buna decat in Romania! Vlogurile si celelalte postari, in care contributia lui este predominanta, sunt deconectante. Genul: Divertisment de calitate. https://www.youtube.com/user/mirceabravo pagina de pornire

  BACKPACKYOURLIFE (Catalin Stanciulescu). Vlogger de calatorii. A jucat si a regizat partial serialul: “Iubiri secrete” difuzat la Prima tv. Un baiat “foarte daruit” la ceea ce a facut incepand cu mai bine de 3 ani in urma, anume calatoriile prin lume in care este insotit sau nu. Dar pentru ca a cam oboist din cauza astmului de care spune ca sufera si posibil si a altor afectiuni, s-a gandit sa ia o pauza lunga alaturi de Valentina din Columbia de care pare foarte indragostit! Da informatii detailate privind modul de a calatori; cunoaste engleza si spaniola asa ca se descurca peste tot. Ma gandeam sa-i spun s-o ia mai usor, dar a constatat, el insusi ca asta trebuie sa faca! Genul: Reality de calitate. https://www.youtube.com/channel/UCvZSJLg7pjLHzAyMMJvtnmw/featured pagina de pornire

  ZAIAFET, unde personajul principal este HORIA SARGHI – roman amorezat, cum insusi isi spune. Mi se par amuzante atat maniera lui Horica de a prezenta materiale ce contin informatii interesante si nu numai, din diverse domenii, cat si infatisarea lui “dolofanica”. Canalul contine mult umor de calitate, distribuit in vloguri de calatorie sau cultura, podcasturi si…diverse. Genul: Divertisment de calitate https://www.youtube.com/user/zaiafet/featured pagina de pornire

  VLAD GRIGORESCU – magician, mentalist, comedian, youtuber, showman. Foarte inteligent, creativ, decent, talentat si….prea inalt! Are, el insusi un stil optimist pe care il transmite publicului, auditoriului sau tele-web-spectatorului. Genul: Divertisment de calitate. https://www.youtube.com/channel/UCYUI-AaHyYslLLWAss4EiAA pagina de pornire, nu si de prezentare.

     CONSTANTIN IVAN – un roman cam prea sincer sau............frustrat, pentru vremurile actuale, motiv suficient sa nu faca parte dintre romanii de “succes” din strainatate, chiar daca duce o viata mai buna decat multi conationali din Romania. Vorbeste despre ceea ce a auzit sau a trait/traieste, dand "sfaturi" si informatii, de cele mai multe ori.... incorecte, fara rezerva, ceea ce il face un youtuber nu tocmai vizualizat. Reactioneaza "la primul impuls", iar continutul vlogurilor lui reprezinta propriile idei (inchipuiri) si trairi. Genul .......... ??????????

  MIHAI ALEX.HASH Unele din postarile lui sunt “dragu” cum zice Demotivationalu.

  Standupul romanesc este dominat de actori, sau care au pregatire actoriceasca. In comparatie cu standupul usor, slab (light) din Vest, cel romanesc este acid, VITRIOL!!! Si totusi…imi place mai mult co-media romaneasca!

  Generatia mai putin sau mai mult matura de standuperi exagereaza, uneori, cu glumele de natura sexuala sau cu obscenitatile, oare pt ca se apropie vertiginos, sau sunt deja la varsta cand ii lasa puterile?!

  Imi place umorul romanesc din: schite, scenete, seriale si lung metraje. Caracterele din aceste productii sunt, de obicei actori de comedie, unii talentati, cum este MIHAI BENDEAC care si-a creat propriile personaje inspirate din realitatea romaneasca! Multi sunt standuperi in spectacole live si vloggeri, podcasteri in online: MICUTZU (Cosmin Nedelcu), DAN BADEA, CATALIN BORDEA. Altii cum este IONUT RUSU creeaza scenete unoristice impreuna cu alti tineri amuzanti. BOGDAN MALAELE noul venit in standup, pare ca ii calca, cu succes, pe urme celebrului lui tata.

  Majoritatea posteaza pe YouTube din placere. Postarile adolescentilor, in special a celor foarte vizualizati, se bazeaza pe carisma, dar…sunt convinsa si pe un “spate” financiar foarte puternic care le-a oferit, cel putin “startul”. Continutul de calitate apartine youtuberilor maturi. Pentru ei YouTube este angajatorul care le-a creat un loc (mai bun sau nu prea) de munca. De aceea au si alte conturi pe platforme/companii, dintre care cele mai noi sunt Spotify si Patreon. Unii au reusit sa faca din activitatea online o afacere de succes; astia au fler si contracte cu companii care ii platesc pentru a le face reclama. Altii au avut, pur si simplu, NOROC.

  Roastul, in standupul romanesc este predominant axat pe a insulta si a determina opinia publica sa ia o atitudinea defaimatoare fata de cineva. Aici se potriveste “zicala”: Sa moara si capra vecinului. Romanului ii place sa vada victime, multe victime. Sunt unii care, chiar merita sa se rada de ei, cum ar fi: imbogatitii sau politicienii fara vreun merit, dar in general, nu privesc cu ochi buni, mai ales, roastul cu adresant cunoscut.

  Nu neg ca pot descoperi si alti youtuberi interesanti pe net. Dar pentru moment ma opresc aici.

Comments

Popular posts from this blog

PROTEST against the Conservative Party campaign for the general elections 7.05.2015

Who took our dignity and self-respect! I’d have comments on each paragraph from the electoral leaflet of the Conservative Party' candidate in the ---constituency; but in this open letter, I shall refer and consider only the paragraph entitled "Immigration". Some may consider that it “instigates to racism”, but I am more tolerant and open to arguments in order to refute this opinion. Paragraph, from Sir Edward Leigh electoral leaflet, inserted here: “IMMIGRATION: Our Regaining control over our borders is an absolute priority. Free movement of EU citizens doesn’t work when you have countries as diverse as Britain or Sweden on the one hand and Bulgaria and Romania on the other. We need to see a move to a more balanced, managed system of migration that restricts economic migrants while allowing talented people in.” My family consists of two members: me and my son. We live on the hill. My name is Marylena C.Goia; I am 61 years old, a Romanian national and permanent resi

DESPRE TIGANI (cine sunt si ce vor)-PRIMA PARTE

Voi avea cateva postari privindu-i pe tigani. Nu voi scrie aici ceea ce am citit prin diverse sau am auzit de la diverse persoane, ci despre experienta mea si eventual a lui Calin cu si legata de ei. Nu pot spune ca sunt un popor, pentru ca ei, de fapt sunt raspanditi in toata lumea si au luat nu numai infatisarea poporului in a carui tara s-au stabilit….sau…nu, dar si limba, cultul , obiceiuri si chiar nationalitatea. Cand eram copil, in Romania, parintii mei, mergeau la filme indiene, care intr-o anume perioada au fost foarte populare acolo (imi amintesc de “Vagabondul” cu Raj Kapoor). Pe vremea aceea, adica in epoca comunista erau multe cinematografe in Constanta. Oriunde se difuzau filme indiene erau cozi uriase la casele de bilete. Romanii nu prea aveau loc, din cauza tiganilor, care se inghesuiau cu familiile lor la intrare. Asta, pentru ca, spuneau ei ca indienii sunt fratii lor, etnia tiganeasca provenind din India si raspandindu-se in toata lumea. Pana s-a nascut Calin

TIBERIU si CORNEL

  Aceasta postare este continuare a articolului mai vechi: YOUTUBERII ROMANI, sau CREATORII (mai mult sau mai putin) DE CONTINUT (mai mult sau mai putin de calitate)   Obisnuiesc sa urmaresc, regulat, doar canalele care, chiar imi “spun” ceva. Din majoritatea canalelor, care au sau nu un subiect, vizionez un vlog, poate 2, din curiozitate si decid daca merita sau nu. Sunt unele pe care le-am urmarit un timp, dar din anumite motive, le sau le-am abandonat.   De curand, adica acum vreo trei luni, cautand nu-mi amintesc ce sau de ce, pt copii, am vazut in lista de recomandari din dreapta unui video, un titlu care spunea ceva de o casuta din padure. Din curiozitate am dat click pe video si am vizionat vlogul, apoi am dat click pe un altul. Am vrut sa vad continutul canalului si, de atunci nu m-am mai oprit, pt ca….. i-am descoperit pe cei mai simpatici si carismatici “baieti de baieti” de pe net. Din acel moment canalul TIBERIU si CORNEL  a devenit SUPER DOZA MEA DE RELAXARE !   Vloguril