Skip to main content

DEZLEGARE DE RASPUNDERE

As vrea sa-mi pot organiza blogul, pentru ca nu pot sa sufar harababura, dar….nu stiu cum s-o fac, pentru ca, asa cum spune Calin, sunt paralela cu tehnica, iar el nu da “doi bani” sa ma ajute! De la britanici nu pot astepta ajutor, pentru ca, din experienta mea cu nativii, am constatat ca indiferenta apartine culturii natiei, care se lauda ca ii place sa ajute, dar, de fapt, vrea doar sa aiba folos de la alte etnii. Poate romanii m-ar ajuta, sau poate ...nu! Presupun ca si in caz ca blogul meu, este vizitat de romanii din Romania, acestia nu ma vor ajuta, pentru ca eu "nu pup curu nimanui" si, mai ales, "spun lucrurilor pe nume" Ceea ce mi se pare, totusi, ciudat este faptul ca postarile mele in limba romana au vizualizari, iar eu nu cred ca printre englezi sunt vorbitori de limba romana!

Deoarece stiu doar o engleza elementara, cu toate ca am “intrat” pe internet acum 13 ani, iar in UK sunt de 6 ani si jumatate, nu sunt sigura daca traducerea postarilor mele este pe intelesul vorbitorilor de engleza. Este vorba de topica, de intelesul multiplu al unor cuvinte si de faptul ca Google translate nu ma ajuta aproape deloc, deoarece traducerea este ingrozitoare sau complet idioata. Asa ca, ma bazez mai mult pe simtul meu lingvistic. As vrea sa ma exprim pe intelesul tuturor, deoarece intentionez sa postez multe din lucrurile pe care le stiu si le-am trait, pentru folosul oricarui fel de auditoriu.

In decurs de o luna si 1 saptamana, de cand am inceput sa lucrez la blog am postat 17 articole, dar neavand vreun comentariu, cu toate ca m-am straduit sa fac un lucru bun, nu imi dau seama daca vorbitorii de limba engleza ma inteleg.

Eu spun ca stiu o engleza elementara, pentru ca nu am avut vreodata aptitudinea de a invata o limba streina. De asemeni, eu nu vorbesc cu lumea decat in institutii, unde se vorbeste o engleza standard, cu care ma descurc bine, mai ales ca scriu destul de multe plangeri, eu fiind o nemultumita cronica. Cu lumea obisnuita nu vorbesc decat arareori, pentru ca nu inteleg aproape deloc argoul sau dialectul “judetului” si pentru ca, mai mult sau mai putin, majoritatea vorbeste prea repede (poate cu intentia de a ma pune in dificultate) pentru intelegerea mea.

De altfel majoritatea britanica nu stie sa vorbeasca si cu atat mai putin sa scrie in limbaj standard. Dovada am avut-o cand am fost la cursul de Engleza Aptitudini Functionale. Eram colega cu lume obisnuita, de origine britanica. Am fost pusi sa separam etichete, unele continand cuvinte din Engleza standard iar altele din argou. Deoarece colegii mei nu au stiut s-o faca, am facut-o eu. Am reusit sa fac impartirea perfecta, pt. motivul ca stiu limbajul standard. Am pus pe o coloana toate cuvintele standard, iar ce mi-a ramas (un numar egal de cuvinte) am presupus ca sunt argou si le-am pus pe cealalta coloana.

Poate unii, se intreaba de ce am postat, ca imagine de profil, o fotografie cu mine desfacand plicul in care se afla Certificatul de Naturalizare, cumva ca sa ma laud?! Iar raspunsul meu este: DA. Am facut asta deoarece obtinerea cetateniei britanice este cea mai mare realizare din viata mea si pentru ca in aceasta poza arat cel mai bine!

Popular posts from this blog

PROTEST against the Conservative Party campaign for the general elections 7.05.2015

Who took our dignity and self-respect!

I’d have comments on each paragraph from the electoral leaflet of the Conservative Party' candidate in the ---constituency; but in this open letter, I shall refer and consider only the paragraph entitled "Immigration". Some may consider that it “instigates to racism”, but I am more tolerant and open to arguments in order to refute this opinion.

Paragraph, from Sir Edward Leigh electoral leaflet, inserted here: “IMMIGRATION: Our Regaining control over our borders is an absolute priority. Free movement of EU citizens doesn’t work when you have countries as diverse as Britain or Sweden on the one hand and Bulgaria and Romania on the other. We need to see a move to a more balanced, managed system of migration that restricts economic migrants while allowing talented people in.”

My family consists of two members: me and my son. We live on the hill. My name is Marylena C.Goia; I am 61 years old, a Romanian national and permanent resident …

BOEUF SALAD (more than the recipe)

It is a mixture of vegetables and meat, boiled, linked with mayonnaise. This salad, very tasty, may have been made with beef (because of the name), but we the Romanians make it with chicken. Anyway, I think you'll like! I tried this recipe "on several Brits" and they liked it. They did not say this out of complacency, but because they ate as the Romanians do, meaning, a lot! This salad is served, usually at holidays: Christmas, birthdays, memorable events. I make it quite often, because

I like it and that it is quite healthy and feeding. I do not use to weigh dishes ingredients, nor I taste it for salt and spices, which makes me a talented cook, because very rare a dish is not cooked similar to Masterchief (as Calin says). Anyway, I feel replete, up to ears, of cooking. Let me tell you from where I take the ingredients to cook. Here, in the UK there are specific continental stores ("Polish" stores), usually located in cities and towns, on the High st., Portlan…

RASPUNS LA SCRISOAREA MEA DE PROTEST

Re: SCRISOARE DESCHISA, “PROTESTUL MEU”

Katherine O' Riordan <katherine.oriordanhocel@gmail.com> 28/04/15 at 9:31 PM

Catre marylena212@yahoo.com

Continutul mesajului

Draga Marylena Ciorogar-Goia,

Multumim pt ca l-ati contactat pe Sir Edward Leigh si v-ati exprimat vederile.
Sir Edward crede cu tarie ca toleranta si respectul pt alte culturi se afla in centrul identitatii noastre. Suntem acum casa pt multe diferite credințe, rase și etnii și este important ca toată lumea se simte parte dintr-o societate solidară și integrată.

Scrisoarea dvs. a fost citita și a fost luată în considerare in aceeasi masura ca
toată corespondența din partea alegatorilor care il contactează pe Sir Edward.
Niciun e-mail nu este intenționat ignorat și niciodată nu a fost intenția mea de a nu furniza un răspuns pentru oricine il contacteaza pe Sir Edward. În cazul în care acest lucru nu este totdeauna adevarat, este de obicei o eroare administrativă și/sau de supraveghere din partea mea pentr…